X, Y, Z generációk és az IKSZ

Az “X, Y, Z generációk és az IKSZ” cím több korosztály kölcsönös együttműködését szimbolizálja. Ezt az elnevezést kapta az a projekt, melyet a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány és a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma 10.G osztálya közösen valósított meg 2016. március 1. és november 30. között.

2016. január 1-jétől az érettségizőknek 50 óra iskolai közösségi szolgálatot (IKSZ) kell teljesíteniük, e cél eléréséhez nyújtott segítséget a diákoknak a szervezet az Új Európa Alapítvány KÖSZ! Programjának támogatásával.

Olyan közösségi programba vontuk be a fiatalokat, melyet már 2006 óta felnőtt önkénteseinkkel  rendszeresen szervezünk kicsiknek és nagyoknak, családoknak. A programok helyszíne mindig egy hétköznapi játszótér, ahová játékokat viszünk, ezzel is bővítve, színesítve a közösségi tér lehetőségeit. Az önkéntes bázist kiegészítve a játszótéri programokba bekapcsolódott diákok művészeti képzésben vesznek részt, kiadványszerkesztők, grafikusok, stílus és divattervezők. Egyéniségükkel, kreativitásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy változatosabb szabadidős tevékenységeket kínálhassunk a játszótérre érkezőknek.

A 9 hónap alatt a felkészítő, értékelő foglalkozásokon és a játszótéri programokon legalább 20 óra közösségi szolgálatot teljesítettek a diákok. A csapatépítő felkészítő szakaszban tanultak az együttműködésről, az önkénteskedésről, a projekttervezésről. A játszótereken szorosan összedolgozva a felnőtt önkéntesekkel értékteremtő csapatmunkában vehettek részt, saját maguk, a kisebbek és szüleik örömére.2016-ban a KÖSZ! Programnak köszönhetően összesen 34 diákot mentoráltunk, vontunk be programjainkba, és több mint 500 IKSZ órát igazoltunk.