A Liget Ifjúsági Tér működése, eredményei

Liget Ifjúsági Tér

2022 október-december

A Liget Ifjúsági Tér hivatalos megnyitója 2022. október 3-án, a 30. Csabai Garabonciás Napok első napján volt a jelöltek és kampánycsapataik, ifjúsággal foglalkozó szakemberek, szervezetek, Békéscsabai Diákönkormányzat képviselőinek részvételével. Magyarország legnagyobb középiskolásokat megmozgató rendezvénye a legnagyobb nyilvánosságot, elérést tudta biztosítani a fiatalok körében az induláshoz. A megnyitó időpontjának érdekessége, hogy éppen 25 évvel ezelőtt, 1997. október 17-én, a Garabonciás Napok záró napján nyitotta meg a diákpolgármester az Ifjúsági Ház I. emeletén az akkori Patent Ifjúsági és Diákirodát, amely a városi ifjúsági munka kedvelt és elismert helyszíne volt, és éppen a városi ifjúsági érdekképviseleti szervezet sikeres működése, a települési ifjúsági munka kiteljesedése generálta létrejöttét.

A 2022. október-december egyfajta próbaidőszak is volt a tér életében , amelynek során a működés tapasztalatait vizsgálva tudjuk megtenni a további szakmai, fejlesztési lépéseket, valamint a befogadó Körösök Völgye Látogatóközpont munkatársaival is ki tudtuk alakítani az az együttműködést, amit a napi szintű használat során felmerülő helyzetek formáltak.

Szervezeti kerete:

Nyitva tartás

Az ifjúsági tér október-november hónapokban 13.00-18.00 óra között tartott nyitva hétköznapokon, a hétvégi nyitva tartás az igénybevételhez igazodott.

A decemberben 13.00-17.00 óra között tartunk ügyeletet, természetesen ez a programok, közösségi események alkalmával ettől eltérően hosszabbodik.

Mentorok

A hét közbeni nyitva tartás során állandó szakmai mentor csoporttal dolgozunk, ami nemcsak a szervezet számára jelent biztonságot, hanem a fiatalok számára is állandóságot, kapcsolódási lehetőséget biztosít, valamint azt is lehetővé teszi, hogy a mentorok saját érdeklődési körüknek, kompetenciáiknak megfelelően szabadidős programokat generáljanak.

Mentoraink:

Horcsák András közösségszervező szakos egyetemi hallgató, korábbi dök tag, diákpolgármester-jelölt

Süle Luca, a Békéscsabai Diákönkormányzat felnőtt segítője

Tokár János ifjúsági referens

Zsótér Mária közösségfejlesztő, mentálhigiénés szakember, a Táliber Alapítvány elnöke, a LIT szakmai vezetője

A LIT működésnek segítője Karácsony Zsolt mentálhigiénés szakember, aki a mentorok támogatása mellett a Békéscsabai Diákönkormányzat érdekképviseleti munkájának módszertani felkészítője.

A LIT elindította az AKTIVÁTOR ifjúságsegítő önkéntes programját, aminek célja a Táliber Alapítvány felnőtt önkéntes bázisának ifjúsági fókuszú bővítése, és a felkészített önkéntesek bevonása a közösségi tér ügyeletbe, közösségi programok szervezésébe, segítésébe.

Az első 3 hónap adatai, a 78 közösségi esemény közel 1800 látogatóval igazolta az önkormányzat döntését. Jókor, jó helyen, sok szervezet, szakember hálózati együttműködése révén értük el ezt az eredményt.

2023 január-március

Saját szervezésű programjaink, közösségeink:

 • AKTIVÁTOR ifjúságsegítő önkéntes közösség alakult 2022 októberében (fiatalok iránt elkötelezett felnőtt önkéntes bázis jött létre rendszeres találkozókkal, belső képzéssel, 2023 januárjától a Go free party ifjúsági programot szervezzük)

 • Megalakult a diákönkormányzat segítő pedagógusok munkaközössége (városi szakmai hálózat) 2023. február 20-án, azóta havonta tartjuk találkozóinkat mindig más iskolát meglátogatva.

 • Elindult a Kollégiumi nevelők fóruma 2023. február 22-én, a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány szakmai vezetésével tartunk esetmegbeszélő csoportokat igény szerint

 • KÖZELÍTŐ 2023 sorozatunkban iskolai, kollégiumi diákönkormányzatokat hívunk a Liget Ifjúsági Térbe ismerkedés, kapcsolatépítés céljából (a találkozó egyben csapatépítés is a meghívott dök számára). A sorozatot február 27-én indítottuk, június 5-én zárjuk, ebben a félévben 7 diákönkormányzat lesz a vendégünk.

A Békéscsabai Diákönkormányzat programjai:

 • A városi diákszervezet központja is a Liget Ifjúsági Tér , ahol egyre otthonosabban érzik magukat a diákok. Most folyik a szervezeti háttér átalakulása, ami a 2022/23-as tanév végével zárul le és szeptemberben már az új struktúrában, a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány mentorálásával kezdődik a munka.

 • Hetente keddenként tartják megbeszéléseiket a közösségi térben.

 • Ifjúsági gyorstalpaló néven 2023 februárjában 4 héten át tartottak felkészítést azon iskolák diákönkormányzati képviselőinek, akik jelenleg kevésbé vagy nem vesznek részt városi ifjúsági közéletben.

 • A Garamentor program négy alkalmas felkészítő volt 2023 márciusában, ahol egykori jelöltek és kampányfőnökök adták át tudásukat, készítették fel az idei jelölteket, kampányfőnököket.

 • Dök fórumot szerveztek március 29-én a város általános iskolai és középiskolai diákönkormányzatai számára.

 • A Csabagyöngye Kulturális Központban 2023. április 8-án tartott dök bál előkészületei is itt zajlottak, valamint a közösségi térben folyt a május 3-i Városi Ifjúsági Parlament felkészülése is.

Befogadott programok 2023 I. negyedévben:

Belvár bál; BEG Rákóczi Szövetség farsang; Kortársképzések a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Békéscsabai Tagintézmény és a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány szervezésében; Egyesület Békéscsaba Ifjúságért mentorprogramja, gyakornoki programja, Egyetemnap; iskolai diáknapok stáb gyűlései, táncpróbái; óvodai, iskolai szociális segítők belső képzése; megyei védőnők megbeszélése

Együttműködések:

 • Helyszínt biztosítunk a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum megbeszéléseinek (a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány aktív tagja is a hálózatnak).

 • A Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvánnyal közösen tervezzük a Liget Ifjúsági Tér mentálhigiénés szakmai munkáját, az alapítvánnyal konzorciumban adtunk be pályázatot 2023 márciusában a Közös Értékeink Programra.

 • A Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályával, az ifjúsági referenssel napi szintű kapcsolatban vagyunk, valamint Varga Tamás területért felelős alpolgármesterrel egyeztetve tervezzük ifjúsági munkánkat. Így láthattuk vendégül a Békéscsabai Közoktatási Kerekasztalt is 2023. március 1-jén.

 • A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságával a következő tanévre dolgoztunk ki közös programokat.

 • A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával JóPálya pályaorientációs programjában működünk együtt szakmai partnerként, helyszínként.

 • A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtó szóvivőjével is elindult egy közös ifjúságszakmai tervezés, ennek részleteit dolgozzuk ki jelenleg.

 • A Gyulai Ifjúsági Központtal tervezzük a közel 20 évvel ezelőtt alakult Közép-Békési Ifjúsági Fórum hálózati együttműködés felelevenítését Békés, Békéscsaba, Gyula ifjúsági szervezeteinek bevonásával. Már ezen együttműködés révén vettek részt gyulaiak közreműködőként, résztvevőként a márciusi Dök fórumon.

 • Ezek mellett a hosszú távú együttműködések mellett egyre több alkalmi egyeztetést, találkozót tartunk a bennünket megkereső civil szervezetekkel, fiatalok közösségeivel.

2023 április-június

Eredmények, irányok, jövőkép