„UTAK: térben, időben, lélekben”

Az „UTAK-térben, időben, lélekben” program 15-16 éves diákok, fiatal felnőttek és a felnőtt korosztály együttműködéséről, a múlt megismeréséről, valóságos és virtuális utazásokról szólt. A 15-16 éves korosztályra, a serdülők világára egyébként is jellemző az önkeresés, az igazságkeresés. Ahogy családi vonatkozásban, úgy tágabb közösségekben is a titkok és elhallgatások „leleplezése”, az igazság kiderítése egyik meghatározó viselkedése a fiataloknak. Tanulmányutunk nem a gyűjtőhelyeket kereste fel, hanem áttételesen vittük el a résztvevőket ezekre a helyekre, ismertettük meg velük az eseményeket és az adott kort.

Az előkészítő szakaszban a diákokat csoportos játékokkal hangoltuk rá az együttműködés-kirekesztés, kisebbség-többség, szabadság-elnyomás témákra.

A tanulmányút állomásai:

1. nap: a Budakeszi Makkos-Mária, Fogolykiváltó Boldogasszony búcsújáróhelye (ahova az elhurcoltak hozzátartozói zarándokoltak, hogy a Szűzanya közbenjárását kérjék a hadifoglyok kiszabadítása érdekében)

2. nap: Terror Háza Múzeum

3. nap: Memento Park (a kommunista időszak emlékeit bemutató szabadtéri szobor múzeum)

A feldolgozó szakaszban a békéscsabai Andrássy Úti Társaskörben a tanulmányút során készült fotókból nyílt kiállítás (a diákok előadásai mellett vendégünk volt Vánsza Pál, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Történelmi Bizottság ügyvivője), majd a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma aulájában az iskola 56-os megemlékezései kapcsán.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének kapcsán a Gulág Emlékbizottság több pályázatot hirdetett meg.Alapítványunk az „Elhallgatott történelem” pályázat keretében valósította meg a tanulmányutat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2016-ban.