Ifjúsági Közösségi Felmérés 2020

A fiatal az, akinek fogalma sincs róla, hogy a régi szép idők az most van.

Timár György költő, műfordító

Békéscsaba jelenleg hatályban lévő középtávú Ifjúsági Koncepciója és Cselekvési terve a 2016-2020 közötti időszak szakmai munkáját határozza meg, összefoglalja az ifjúsági munka céljait, tevékenységeit, szereplőit. A 2021-2025-ös időszak tervezéséhez Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának felkérésére egy Ifjúsági Közösségi Felmérés keretében gyűjtünk információt a városunkban élő, itt tanuló, dolgozó, álláskereső fiataloktól, fiatalokról. Hiszen csak úgy tudunk majd tervezni, ha ismerjük a helyzetet, amire válaszokat kell adni.

(Erről Békéscsaba MJV Önkormányzat Közgyűlése 364/2019. (VI.20.) közgy. határozatában döntött.)

A közösségi felmérésnek több eleme van: műhelyek, közösségi beszélgetések, interjúk és egy kérdőíves felmérés is. Mindegyikben fontos a közös gondolkodás a fiatalokkal, azokkal a szervezetekkel, amelyeknek fiatalok a tagjai (a diákönkormányzatoktól az extrémsportosokig), és felnőtt szakemberekkel, akik a 12-25 éves korosztállyal foglalkoznak.

A kérdőív kérdéseit is közösen formáltuk. Bízunk benne, hogy 800 fiatal őszinte válasza, és a fentebb említett eseményeken felvetett javaslatok, problémák alapján júniusra elkészül az a helyzetfeltárás, amire alapozva a város vezetői egy hatékony ifjúsági koncepciót fogadnak majd el év végén, és megvalósításában mindazok is örömmel közreműködnek, akik most a helyzetfeltárásban is részt vesznek.

Az Ifjúsági Közösségi Felmérés koordinációját Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Oktatási, Közművelődési és Sport Osztálya végzi. A lebonyolításban együttműködő partner a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete és a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány.

Már az ifjúsági koncepcióban és cselekvési tervben is megjelenik, hogy a feladatok megvalósításába be kell vonni a fiatalokkal foglalkozó szervezeteket, intézményeket, szakmai koordinációs testületeket, a fiatalok közösségeit, így egyrészt megvalósul egyfajta társadalmi kontroll, másrészt a civil terület erőforrásai aktivizálódhatnak egy-egy konkrét ügyben. Ennek egyik eszköze a 2020-ban megvalósuló Ifjúsági Közösségi Felmérés.

Békéscsaba ifjúsággal foglalkozó szakemberei, fiataljai (közel 100 fő) 2015-ben országosan is példaértékű összefogással több hónapon keresztül járultak hozzá fórumok, beszélgetések résztvevőiként a jelenleg hatályos Ifjúsági koncepció és Cselekvési Terv kidolgozásához.

Bízunk benne, hogy 2020-ban hasonló részvétellel és szakmai támogatással készülhet el az új koncepció, feltárva a valós igényeket, megoldásokat, bekapcsolva majd a megvalósításba az érintett feleket is.

Az Ifjúsági Közösségi Felmérés partnerei:

a 2015-ös koncepció alkotási folyamat közreműködői,

a Békéscsabai Ifjúsági Kerekasztal tagjai,

Csabagyöngye Kulturális Központ (településrészi közösségi terek),

oktatási intézmények: Békéscsabai Tankerületi Központ, Békéscsabai Szakképzési Centrum, egyházak, tantestületek, munkaközösségek, diákönkormányzatok,

ifjúsági közösségek, művészeti és sport csoportok,

fiatalokkal foglalkozó felnőttek, szakemberek, közösségek,

mindenki, aki eddig bekapcsolódott Békéscsabán az ifjúsági párbeszédrendszerbe.

Ezen az oldalon folyamatosan tájékoztatunk az aktuális lépésekről, nyilvános eseményekről.