Ifjúsági Közösségi Felmérés 2020

A fiatal az, akinek fogalma sincs róla, hogy a régi szép idők az most van.

Timár György költő, műfordító

Békéscsaba települési ifjúsági munkáját meghatározó középtávú Ifjúsági Koncepciója és Cselekvési terve aktuálisan öt éves időszakot ölel fel, összefoglalva az ifjúsági munka céljait, tevékenységeit, szereplőit. A 2021-2025-ös időszak tervezéséhez Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának felkérésére egy Ifjúsági Közösségi Felmérés keretében gyűjtöttünk információt a városunkban élő, itt tanuló, dolgozó, álláskereső fiataloktól, fiatalokról. Hiszen csak úgy tudunk tervezni, ha ismerjük a helyzetet, amire válaszokat kell adni.

(Erről Békéscsaba MJV Önkormányzat Közgyűlése 364/2019. (VI.20.) közgy. határozatában döntött.)

A közösségi felmérésnek több eleme volt: műhelyek, közösségi beszélgetések, interjúk és egy kérdőíves felmérés is. Mindegyikben fontos volt a közös gondolkodás a fiatalokkal, azokkal a szervezetekkel, amelyeknek fiatalok a tagjai (a diákönkormányzatoktól az extrémsportosokig), és felnőtt szakemberekkel, akik a 12-25 éves korosztállyal foglalkoznak.

A kérdőív kérdéseit is közösen formáltuk.

Az Ifjúsági Közösségi Felmérés koordinációját Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Oktatási, Közművelődési és Sport Osztálya végezte. A lebonyolításban együttműködő partner a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete és a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány volt.

Már az előző ifjúsági koncepcióban és cselekvési tervben is megjelenik, hogy a feladatok megvalósításába be kell vonni a fiatalokkal foglalkozó szervezeteket, intézményeket, szakmai koordinációs testületeket, a fiatalok közösségeit, így egyrészt megvalósul egyfajta társadalmi kontroll, másrészt a civil terület erőforrásai aktivizálódhatnak egy-egy konkrét ügyben. Ennek egyik eszköze volt a 2020-ban megvalósuló Ifjúsági Közösségi Felmérés.

Békéscsaba ifjúsággal foglalkozó szakemberei, fiataljai (közel 100 fő) 2015-ben országosan is példaértékű összefogással több hónapon keresztül járultak hozzá fórumok, beszélgetések résztvevőiként a jelenleg hatályos Ifjúsági koncepció és Cselekvési Terv kidolgozásához.

2020-ban hasonló részvétellel és szakmai támogatással készítettük az új koncepciót, feltárva a valós igényeket, megoldásokat, bekapcsolva majd a megvalósításba az érintett feleket is.

Az Ifjúsági Közösségi Felmérés partnerei voltak:

a 2015-ös koncepció alkotási folyamat közreműködői,

a Békéscsabai Ifjúsági Kerekasztal tagjai,

Csabagyöngye Kulturális Központ (településrészi közösségi terek),

oktatási intézmények: Békéscsabai Tankerületi Központ, Békéscsabai Szakképzési Centrum, egyházak, tantestületek, munkaközösségek, diákönkormányzatok,

ifjúsági közösségek, művészeti és sport csoportok,

fiatalokkal foglalkozó felnőttek, szakemberek, közösségek,

mindenki, aki eddig bekapcsolódott Békéscsabán az ifjúsági párbeszédrendszerbe.

Ezen az oldalon folyamatosan tájékoztattunk az aktuális lépésekről, nyilvános eseményekről.