Kutya- és emberbarát programunk

Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.

Mahatma Gandhi indiai politikus (1869-1948)

KUTYABARÁT PROGRAMUNK SZERVEZŐI

A képhez tartozó alt jellemző üres; rita-2.jpg a fájlnév

Laczó Rita, az alapítvány önkéntese, testnevelő tanár, szakedző és ifjúságsegítő vagyok. Jelenleg Békéscsabán élek és dolgozom, sportversenyek, diák- és szabadidősport rendezvények szervezésében és lebonyolításában veszek részt. A kutyák mindig is fontos szerepet töltöttek be az életemben és az alapítvány önkénteseként aktív közösségi munkával szeretném segíteni a kutyások és nem kutyások közötti ellentétek feloldását.

Zsótér Mária, az alapítvány elnöke, népművelő, közösségfejlesztő, ifjúságsegítő, mentálhigiénés szakember vagyok. 23 évig dolgoztam népművelőként, közösségeket támogattam, programokat, fesztiválokat szerveztem. A Táliberben folytatom civilként ugyanazt: a körülöttünk élők igényeire reagálva, a közösségeket érdekeltté téve saját sorsuk alakításában szervezzük közösségi programjainkat.

MIRŐL IS SZÓL MINDEZ?

2019-ben indított kutyabarát programunk folyamatosan formálódik. Hosszú távú szemléletformálás, közösségfejlesztés, érzékenyítés a célunk, és ehhez olyan módszereket választunk, amikben mi is jól érezzük magunkat: gazdiképző, kutyaiskola, szakkör, önismereti csoport, előadások, beszélgetések, közösségi felmérés, gyermek- és ifjúsági programok, … olyanokkal, akik szeretik az állatokat és az embereket.

A Tesco „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatának 8. fordulójában még 2020 telén a Táliber Alapítvány is sikerrel vette az első megmérettetést, és bejutottunk a második fordulóba pályázatunkkal. Normál körülmények között ilyenkor következett az áruházi szavazatgyűjtés, de ez ebben a fordulóban a járványhelyzet miatt elmaradt. Viszont a Tesco úgy döntött, megemeli a pályázati keretet, és az „Ön választ, mi segítünk” program 8. fordulójában valamennyi, a szavazási szakaszba továbbjutó kezdeményezést azonos összeggel támogatott. Így mind a 181, a szakértők által kiválasztott szervezet egyaránt 250 000 forint hozzájárulást kapott projektje megvalósításához. Többszöri újratervezés után végre kialakult az a program, aminek egyik állomása volt a 2021. szeptember 19-ei állatos játszóházunk a EURÓPAFESZT rendezvényen, valamint elindítottuk a „Kutyakörkép Békéscsabán” című kérdőíves felmérést is.

A pályázat keretében létrehoztuk a “Kutyabarát közösségi programok Békéscsabán” menüt honlapunkon, valamint azt a facebook oldalt, ahol elsősorban felelős állattartás, állatvédelem, kutyás témákkal jelentkezünk, de folyamatosan hírt adunk programjainkról is.

Kutyabarát programunk jelenleg is formálódik, ahogy a városi kutyázás egy egész életen át tartó tanulás.

Éppen ezért legfőbb célunk, hogy támogassuk az embereket, kutyásokat és nem kutyásokat a zökkenőmentes együttélésben, felhívjuk a városlakók figyelmét az állatjólét, állatvédelem fontosságára, mintát közvetítsünk, hiszen mindez az emberek szemléletformálásával, érzékenyítésével, tanításával valósítható meg.

Alapítványunk a több mint 15 éves közösségfejlesztői, közművelődési, szervezői tapasztalataira építi kutyabarát közösségi programjait.

A Körösök Völgye Élménymagazin 2023.1. számában volt lehetőségünk bemutatni alapítványunk kutya- és emberbarát programját.