Térfigyelő

A TÉRFIGYELŐ ifjúsági konferencia a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány konferencia sorozata, 2018 óta szervezzük, témájában, módszereiben aktualitásokra reagálva.

A Go free! projektben sajtótájékoztatóval egybekötve 2023. szeptember 20-21-én a nyitó rendezvény szerepét töltötte be, túllépve Békéscsaba határain és kibővítve a hálózati együttműködést Békés, Gyula ifjúsági szervezeteivel, több más település segítő szakembereivel is, csatlakozva egyben a Békéscsabai Ifjúsági Évindítóhoz.

A projekt indulásához kapcsolódóan a konferencia előtt sajtótájékoztató keretében mutattuk be a Liget Ifjúsági Tér egy évét, a Go free! – képessétevés, közösségépítés, hálózatosodás a békéscsabai fiatalokért című, 17 hónapon át tartó ifjúsági projektet és a békéscsabai ifjúsági munka 2021-2025 időszakának eredményeit, irányait.

A sajtótájékoztatón közreműködött:

– Varga Tamás, Békéscsaba Város ifjúsági ügyekért is felelős alpolgármestere

– Karácsony Zsolt, a Go free! projektben konzorciumi partnerként résztvevő Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány képviselője, a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetés 2023. évi egyik díjazottja

– Zsótér Mária, a Liget Ifjúsági Teret működtető és a Go free! projektet megvalósító Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány elnöke, a projekt szakmai vezetője

A konferenciáról röviden

Helyszíne: Körösök Völgye Látogatóközpont

Résztvevők, meghívottak voltak: a projekt célcsoportjának és partnereinek képviselői, fiatalok és a települési ifjúsági munka szereplői

Programja:

2023. szeptember 20. szerda 13.00-16.30

13.00-13.45 Regisztráció és World Cafe, jó gyakorlat bemutatók

A World Cafe házigazdája Tokár János, Békéscsaba Város ifjúsági referense

13.15 „Go free! – képessétevés, közösségépítés, hálózatosodás a békéscsabai fiatalokért” projekt sajtótájékoztatója

14.00-14.30 Megnyitó, köszöntők

 A konferenciát megnyitotta Varga Tamás, Békéscsaba MJV alpolgármestere

14.30-14.40   Gofri partiktól a Go free! projektig

Zsótér Mária, a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány elnöke, a Go free! projekt szakmai vezetője

14.40-15.00    „Amit adni tudunk, és amit kapunk” – ifjúságügy, települési ifjúsági munka

Varga Tamás, Békéscsaba Város alpolgármestere

15.00-15.20    Közösségi terek, közösségépítő kezdeményezések, élmények, hatások

Villám előadások és közvélemény kutatás

Bemutatkozott

a 2023-ban Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetésben részesült Keresztyén Ifjúsági Egyesület által működtetett KIE klub,

az evangélikus gimnázium pinceklubja,

a Békéscsabai Extrémsport Egyesület által működtetett csabai extrémsport pálya.

15.40-16.00    31. Csabai Garabonciás Napok – bemutatkoztak az idei diákpolgármester jelöltek

16.00-16.30    Lecsengető

Közreműködött Karácsony Zsolt, a 2023-as év Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetés egyik díjazottja

2023. szeptember 21. csütörtök 13.00-18.00

13.00-14.30 Közép-Békési Ifjúsági Fórum

15.00-18.00 Workshopok

EAAD (Európai Szövetség a Depresszió Ellen (European Alliance Against Depression) megyei hálózati találkozó

szervező a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány

Civil szervezet menedzselése, demokratikus intézményrendszer, jó gyakorlatok az EBI-től (Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért) nemcsak fiataloknak 

Rólunk írták:

Projekt lett a gofripartiból Békéscsabán – Beol.hu 2023.09.20.

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/09/projekt-lett-a-gofripartibol-bekescsaban

Térfigyelő ifjúsági konferencia a Körösvölgyi Látogatóközpontban – Behir.hu 2023. szeptember 20.

https://behir.hu/terfigyelo-ifjusagi-konferencia-a-korosvolgyi-latogatokozpontban

Egyedül nem megy – Fórumot tartottak Közép-Békés fiatalságáért – Behir.hu 2023.cszeptember 21.

https://behir.hu/egyedul-nem-megy-mukodesben-a-kozep-bekesi-ifjusagi-forum

Térfigyelő történelem

2018. február 13-i konferenciánkon a fiatalokat és a korosztállyal foglalkozó szakembereket vártuk egy közös beszélgetésre, eszmecserére. Témánk volt minden, ami a fiatalok közösségeivel, az általuk használt – vagy éppen elkerült – terekkel, a fiatalok és felnőttek szerepével kapcsolatban eszünkbe jut. Fókuszban a helyszínt adó, Andrássy út 38. szám alatti Szalay-kúria több mint 100 éves épületének története.

2018. november 13-án „Ifjúsági közösségek, közösségi terek, ifjúsági szubkultúrák – online és offline” címmel regionális ifjúsági konferenciát szerveztünk az Új Nemzedék Békéscsabai Közösségi Terében, az Andrássy Úti Társaskörben.

A konferencia három részből állt: előadások – kerekasztal beszélgetés – műhelybeszélgetések.

4 előadás – 4 előadó – 4 szempont: kultúra, szociálpszichológia, mentálhigiéné, kommunikáció – 4 téma: fiatalok vs. felnőttek, társadalmi elvárások vs. lázadások, virtuális világ vs. való világ, értékválság vs. értékváltás – 1 idősík, azaz 1 emberöltő

Közreműködők: Géczi János író, költő, képzőművész, Tófalvy Tamás kultúrakutató, kommunikációs szakember, Fazekas Anna szociológus, Vajda Árpád ifjúsági szakember

A konferenciára két olyan elismert szakembert is meghívtunk, akik új szempontokat tudnak behozni a fiatalokkal kapcsolatos munkánkba: Tófalvy Tamás kultúrakutató és kommunikációs szakember, valamint Géczi János, a nagysikerű Vadnarancsok és Bunkerrajzoló élettörténet-rekonstrukciók írója.

Emellett a régió ifjúsági szakembereit kértük fel előadónak, műhelyvezetőnek.

2019. május 21-én a mezőberényi Vadász Sörkert 14-es Pubfood adott helyet konferenciánknak, ahol fiatal vállalkozók mutatkoztak be. Belépésük a szórakoztatás, vendéglátás területén frissíti a piacot, és olyan megoldásokat alkalmaznak, amik nemcsak a hétvégi bulizás miatt vonzóak a fiataloknak, hanem a hét közbeni közösségi igényeiket is kielégítik, a szabadidő hasznos eltöltésének a terepei, a közösségi művelődés megkerülhetetlen színterei. Kisebb településeken alternatívái a nehezen mozgó közintézményeknek. Ezek mellett olyan civil és önkormányzati kezdeményezéseket is bemutattunk, amelyek szakmaiságuk miatt minta értékűek mind ifjúságszakmai mind a közösségi művelődés szempontjából.

Kerekasztal beszélgetésünkön azt boncolgattuk, milyen módszertani átjárások vannak a forprofit és nonprofit szektorok között.

2020. szeptember 15-16-án az országos szintű TÉRFIGYELŐ ifjúsági konferencia szervezését és megrendezését is beárnyékolta, átírta a koronavírus járvány.

Végül többszöri újratervezés után, a járványügyi szabályozás bizonytalanságai közepette tartottuk meg a találkozót. Nagy bizonytalanságban vágtunk bele a szervezésbe, és csak reméltük, hogy a jelentkezők el is jönnek. A mozgósításban az Erzsébet Ifjúsági Alap Dél-alföldi szakemberei voltak nagy segítségünkre.

A két nap során a Tiszán inneni megyék ifjúsági közösségi tereinek fenntartói, a közösségi terek vezetői, munkatársai, az oda látogató fiatalok, közösségek szemszögéből néztük meg, hogy a mai online világban mi lehet a feladata ezeknek a tereknek, milyen szolgáltatások, funkciók mentén érdemes, lehet közösségi teret szervezni, kinek a feladata ezeknek a tereknek a finanszírozása, fenntartása; vannak-e tiszta funkciójú terek vagy keveredik a közművelődés-ifjúságsegítés-szociális munka-…; csak nonprofit vagy lehet forprofit is a tevékenység; hogyan jelennek meg a fiatalok szükségletei; mi van a projekteken túl, avagy hogyan lehet tervezni és a folyamatosságot fenntartani a pályázatfüggőség világában?

A konferencia nem várt eredménye volt az extrémsport közösségi tér előadások kapcsán egy kapcsolatfelvétel a miskolci Factory Arénával, majd október 2020. október 27-én egy látóút az Erzsébet Ifjúsági Alap, a Táliber Alapítvány és Békéscsaba ifjúsági referense együttműködésében. A békéscsabai ifjúsági koncepció készítése kapcsán a konferencia folytatásaként közösségi tér témában közösségi beszélgetésre is sor került 2020. október 2-án, ahol a résztvevők fele a konferencián is jelen volt, valamint alapítványunk elnöke vezette a beszélgetést az itteni felvetések, irányvonalak mentén.

A visszajelzések alapján a konferenciára szükség volt. Megerősítette a résztvevőket abban, hogy a járvány miatt még jobban kell figyelni a fiatalokra, az online térbe szorulás mellett, annak ellensúlyozására szükség van a valós fizikai terekre (bár azok helyzete a járvány miatti korlátozásokkal megnehezedik). A közösségi terek működtetése sajnos nem egyetlen szereplős, többféle finanszírozási formára van szükség ahhoz, hogy egy tér stabilan, projekteken átívelően jelen tudjon lenni (akár a vállalkozói szektor bevonása is megoldás lehet). A fiatalok közösségei és terei kiszolgáltatottak a projekteknek, amik a folytonosságot bizonytalanítják el.

2021. július 21-én ismét megyei volt a TÉRFIGYELŐ, bár más megyék szakemberei is eljöttek Békéscsabára.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Erzsébet Ifjúsági Alap és a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány közösen szervezte meg Békéscsabán a TÉRFIGYELŐ ifjúsági konferenciát, melynek témája a települési ifjúsági munka volt. Amellett, hogy meghallgattuk a meghívott előadók gondolatait, személyes kötődésüket az ifjúsági munkához, a konferencia a települési szintű ifjúsági munka hálózatosodását is szolgálta. Alapítványunk célja, hogy az együttműködések réven támogassa a helyi szintű fejlesztések megismerését és adaptálását a települési ifjúsági munka szereplői számára.

A konferencia hivatalos programja 10.00 órakor kezdődött a megnyitóval és Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város ifjúsági ügyekért felelős alpolgármesterének előadásával.

Vendégeink érkezését 09.00-09.45 között vártuk, a regisztrációval és büfével egybekötve rendhagyó módon World Cafe-ra invitálva.

A reggeli World Cafe-ban három téma mentén volt lehetőség a vélemények megosztására. A módszer jellegéből adódóan bármelyik témába bármikor be lehetett kapcsolódni, de aki lemaradt, az az asztalgazdák összefoglalóit hallgatta meg 09.50-től 10.00-ig.

Témáink voltak:

1. Hogy érzik magukat a fiatalok 2021 Magyarországán: Árpádhalmon, Békéscsabán, Derecskén, Méhkeréken,…?

2. A pandémia hatása az ifjúsági területre (szakmára, felnőttekre, fiatalokra, rendszerekre, finanszírozásra…)

3. Ki hogyan szólítja meg, éri el, vonja be a fiatalokat? Kinek mi vált be, mi nem?

Az ebéd utáni World Cafe a közösségi terek témáját járta körül, valamint a szakemberek, szervezetek együttműködésének formáit, gyakorlatát boncolgatta.

1. Virtuális terek, közösségek, mitől működik?

2. Az ifjúsági közösségi terek sztenderdjei

3. Hálózatosodás, szakmai együttműködések

A konferencia apropóját adta:

– Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2021. június 28-án fogadta el 2021-2025 időszakra szóló ifjúsági koncepcióját és cselekvési tervét, ami közel másfél év alatt készült el közösségi tervezéssel

– az Erzsébet Ifjúsági Alap 2021-ben indította szakmai/módszertani tanácsadási programját települési vagy térségi szintű ifjúsági stratégiai dokumentumok elkészítéséhez, aminek keretében országosan több mint 50 önkormányzat számára nyújt támogatást

– a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány szakmai vezetője volt a békéscsabai Ifjúsági Közösségi Felmérésnek, valamint sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiumához a konferencia megszervezésére.

A konferencián az előadások és beszélgetések mellett jó gyakorlatokat is bemutattunk, így pl. fotókiállítás formájában bemutatkozott a Békéscsabai Alkotó Média (BAM). Ezzel a kiállítással egyúttal emlékeztünk a tavaly elhunyt Szász Attilára is, a BAM egyik alapítójára, aki 2010 óta volt a békéscsabai ifjúsági közélet krónikása, támogatója.

De bemutatkozott még a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány Játszótéri programja, a Puszta Ötös Térségfejlesztő Egyesület és a Békéscsabai Ifjúsági Közösségi Felmérés Békéscsaba, 2020 program is.

Konferenciáinkat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.