I. Kutyabarát Nap

Kutyás felvonulás és közösségi program

2019. szeptember 29.

Október 4-e, az állatok világnapja, amit 1931 óta ünnepelünk minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nem csak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet.

Az állatvédelem az emberről is szól, rólunk: önismeret, konfliktuskezelés, együttműködés, közösség, tudás, szemlélet, akarat.

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, mint projektgazda együttműködő partnereként a „Célzott prevenciós programok a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében Békés megyében” c. pályázat keretében „Kutyabarát mentorprogramot” indít. Ennek nyitó alkalmával kapcsolódtunk Az állatok világnapjához.

(A fiatalok magatartási, beilleszkedési és kapcsolati problémáinak kezelését segítő programunk egyfajta „ember –és kutyaterápiás” projekt-kísérlet, aminek elemei építenek eddigi mentálhigiénés, közösségfejlesztő, ifjúságsegítő, önkéntes, közösségi tapasztalatainkra. Ezeket felhasználva keresünk egy új irányt, amivel reagálhatunk egy mindennapi élethelyzetre, tehetünk a magunk módján az emberekért és az állatokért.

Alapítványunk szervezésében 10 hónapon át 10 középiskolás fiatallal és a mentorált kutyákkal, gazdákkal mentálhigiénés szakember, ifjúságsegítő és kutyakiképző szakember találkozik közösen szervezett közösségi, önkéntes programokon. Célunk a fejlődés, szemléletformálás, közösségépítés.)

Az I. Kutyabarát Nap programja két részből állt, egy kutyás felvonulásból és egy közösségi programból.

A nap során készült fotók és a sajtóban megjelent írások: https://www.facebook.com/events/504941490291555/