KincsesBörze

Alapítványunk a Jeune Courage – Közösség az ifjúsági érdekérvényesítésért informális csoporttal 2018 szeptember-decembere között havonta egyszer bolhapiacot szervezett diákok és fiatalok számára a békéscsabai Andrássy Úti Társaskörben (a fiatalok körében csak ATK-ként ismert közösségi térben, az Andrássy út 38. szám alatt).

A világon mindenhol különös vonzerővel bíró garázsvásárok, bolhapiacok hangulatát szeretnénk az ATK-ban megidézni. A fiatalok megtarthatták nálunk saját „garázsvásárukat”, ha a feleslegessé vált, de jó minőségű eladnivalójukat elhozták.

Célunk volt a korosztály megszólításával a figyelem felhívása a tudatos fogyasztásra, megmutatni, hogy a minket körülvevő tárgyak értékké válhatnak mások számára attól függetlenül, hogy mi már kinőttük, meguntuk, elfelejtettük, kiszerettünk belőle, feleslegessé vált, újabbra cseréltük….

Sokféle fiatallal találkozunk. Van, aki számára ciki a turkálós ruha; van, aki bizonyos márkák megszállottja és csak azokat hordja; van, akinek fontos, hogy trendi legyen; van, aki élvezi, ha egyedi, esetleg megbotránkoztató a felnőtt világ/az átlag számára; van, akinek sok van; van, akinek kevés… De talán abban közösek, hogy tizenéves életük során is már számtalan tárgy halmozódott fel körülöttük.

KincsesBörzénk nemcsak árusítási lehetőség volt, hanem egy közösségi program is. Találkozási lehetőség a generációk számára. Eladóként, vevőként bárkit szívesen láttunk, hiszen mint az „igazi” piacon, itt is bármi az asztalra kerülhetett.

Az ingyenes területhasználatért cserébe egy tábla csokit kértünk az árusoktól, amit decemberben egy békési kollégium kisdiákjainak juttattunk el.